ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΝΟΥΣ | MOTOKINISI

Το κράνος είναι, αναμφισβήτητα, το πιο χρήσιμο κομμάτι του εξοπλισμού ενός αναβάτη. Καθώς στην ελληνική αγορά υπάρχει ελλιπής ενημέρωση, σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε κάποιες συμβουλές για τη σωστή συντήρηση και τον καθαρισμό του κράνους σας.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Αντικαταστήστε άμεσα το κράνος σας μετά από πτώση

Όλα τα κράνη είναι σχεδιασμένα για να απορροφήσουν μόνο μία πτώση. Ακόμη κι αν δε φαίνεται το κράνος σας να έχει πάθει κάποια ζημιά μετά απο πτώση είναι πλέον άχρηστο.

Αντικαταστήστε το κράνος σας μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα

Οι περισσότεροι κατασκευαστές δινουν μια πενταετή ασφαλή διάρκεια ζώής ενός κράνους καθώς και τα κράνη διαθέτουν ημερομηνία λήξης. (Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή για τον ακριβή χρόνο αντικατάστασης)

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Η καθημερινή χρήση του κράνους καθιστά τη χρήση του δυσάρεστη καθώς λερώνεται εύκολα. Το εσωτερικό του μαζέυει σκόνη, καυσαέρια, ιδρώτα και άλλα στοιχεία ιδανικά για την ανάπτυξη μυκήτων που βλάπτουν τα μαλλιά και το δέρμα. Όλα τα προηγούμενα σε συνδυασμό με τα οξέα, τα άλατα, τα μαλλιά και το μακιγιάζ, επηρεάζουν και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην πολυστερίνη η οποία αποτελεί μέρος κάθε κράνους. Ο σωστός καθαρισμος του λοιπόν είναι πολύ σημαντικός για τη φροντίδα του και οι περισσότεροι αναβάτες τον αμελούν. Πλέον πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν αφαιρούμενα εσωτερικά τμήματα τα οποία καθαρίζονται πολύ εύκολα. Η πιο σωστη αντιμετώπιση είναι το πλύσιμο σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τη χρήση του. (τους καλοκαιρινούς μήνες μία έως δύο φορές το μήνα και τους χειμερινούς μια έως δύο φορές το δίμηνο, για καθημερινή χρήση)

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΛΥΣΙΜΟ

Σε περίπτωση που υπάρχει αφαιρούμενη εσωτερική επένδυση, την αφαιρούμε προσεκτικά από το κράνος, αφού πρώτα παρατηρήσουμε πώς τοποθετείται και κουμπώνει ξανά, ώστε να μπορούμε να την τοποθετήσουμε εύκολα αφού τελειώσουμε. Το πλύσιμο της επένδυσης είναι καλό να γίνει με χλιαρό νερό (η υψηλή θερμοκρασία θα προκαλέσει ζημιά)  και ένα ουδέτερο σαπούνι (χωρίς χημικά πρόσθετα) στο νεροχύτη ή στη μπανιέρα. Ένα σαπούνι για μωρά μπορεί να αποδειχθεί ιδανικό για την περίσταση καθώς και ένα σαμπουάν, που θα σας γλιτώσουν απο τους ερεθισμούς του δέρματος. Αφού μουλιάσει η επένδυση για λίγα λεπτά (χωρίς τη χρήση υπερβολικής ποσότητας νερού) σαπουνίστε ελαφρά και με μαλακό σφουγγάρι. Αφού την καθαρίσουμε, την ξεπλένουμε καλά. Το στέγνωμα γίνεται στίβοντας ελαφρά και προσεκτικά και έπειτα αφήνοντας την να στεγνώσει με φυσικό τρόπο στον αέρα μακριά από τον ήλιο ή άλλες πηγές έντονης θερμότητας (καλοριφέρ, σεσουάρ μαλλιών, air-condition) καθώς θα την καταστρέψουμε.

Στην περίππτωση που η εσωτερική επένδυση δεν αφαιρείται, το καλύτερο θα είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα καθαριστικό κρανών ή ένα μαλακό σφουγγάρι βρεγμένο σε λίγο νερό με σαπούνι όπως αναφέρεται παραπάνω. Η διαδικασία στεγνώματος είναι η ίδια αφήνοντας το κράνος να στεγνώσει με φυσικό τρόπο μακριά απο τις ακτίνες του ηλίου. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα απορροφητικό πανί ή μια πετσέτα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΛΥΣΙΜΟ

Το εξωτερικό του κράνους και η ζελατίνα μπορούν να καθαριστούν με ένα πανάκι ή ένα χαρτομάντιλο και με ουδέτερο σαπούνι. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποφύγουμε τη χρήση ακατάλληλων καθαριστικών για να μην προκαλέσουμε ζημιά στο κράνος ή στο γυαλί της ζελατίνας. Υπάρχουν στην αγορά και διάφορα ειδικά σπρέι καθαρισμού της ζελατίνας. Πολύ σημαντικός είναι και ο καθαρισμός των αεραγωγών από σκόνη, πετραδάκια ή έντομα, ο οποίος μπορεί πολύ εύκολα να γίνει με μια μπατονέτα ή με ένα μαλακό βουρτσάκι δοντιών.

Τέλος, χρειάζεται τακτικά επάλειψη της τσιμούχας στεγανοποίησης (το σημείο στο οποίο κλείνει η ζελατίνα) με ειδική σιλικόνη για να εξασφαλίσουμε τη στεγανότητα και να διατηρήσει την ελαστικότητά της.

** Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή